ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ


Επιστημονικές δραστηριότητες του Μιχάλη Ρέλλου

 

ΜΙΧΑΗΛ Δ. ΡΕΛΛΟΣ, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

 

Διεύθυνση: Ακαδημίας 86, β’ όροφος, γρ. 1, Αθήνα, τηλ. και φαξ 210-3817873, κινητό 6945-859649

 

Μιχαήλ Δ. Ρέλλος

*Πρόεδρος και Ιδρυτής του ΑΧΙΛΛΕΩΣ (Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Εθνικών Θεμάτων), που επιχειρεί τον προσδιορισμό των στρατηγικών στόχων του Ελληνισμού και τον καθορισμό των εθνικών θεμάτων της Ελλάδος και των κατάλληλων τρόπων προσεγγίσεώς τους.

*Πρόεδρος και Ιδρυτής της Διαφωτιστικής Κινήσεως για την Δημοκρατία «ΕΑΝ – Ελληνικής Αναγέννηση», που συνεργάζεται με δημοκρατικές ευρωπαϊκές οργανώσεις που επιδιώκουν την ισότιμη συνεργασία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και την προώθηση των δημοκρατικών αρχών.

 *Γενικός Γραμματέας και συνιδρυτής με τον Ανδρέα Εμμανουήλ, του Συνδέσμου Επιστημονικού Προβληματισμού (αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Μόσχας και του εκπαιδευτικού οργανισμού Emmanouel Environmental Researches Incorporated of Chicago).

*Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αριστοτελικών Μελετών "το Λύκειον", στην οποία προεδρεύει ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Κούτρας.

*Συγγραφέας, ανάμεσα σε άλλα, των φιλοσοφικών βιβλίων ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ-Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΙΣΜΟΥ (1986), ΥΠΕΡΟΛΙΣΜΟΣ-Από την Επιστήμη στην Φιλοσοφία και από την Φιλοσοφία στην Επιστήμη (1987), ΕΡΩΣ-ΦΙΛΙΑ-ΑΓΑΠΗ, Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ (1993) μαζί με τον καθ. Δημήτριο Κούτρα, των ποιητικών βιβλίων ΑΓΩΝΑΣ (1982), Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (1983) και ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ (1988) κ.ά., “ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 12 ΜΙΛΙΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», «ΥΠΕΡΟΛΟΝ» και άλλα.

*Δημιουργός του φιλοσοφικού συστήματος του ΥΠΕΡΟΛΙΣΜΟΥ, που ενοποιεί την Φύση, την Κοινωνία και την Συνείδηση, τα 3 διαφορετικά επίπεδα αναφοράς της πραγματικότητας. Δημιουργός του παραδείγματος (μοντέλου) του ΥΠΕΡΟΛΟΥ, το οποίο συνδυάζει και υπερβαίνει το αναγωγιστικό και το κλασικό ολιστικό παράδειγμα.

*Εκδότης και Διευθυντής του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, το οποίο έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να παρουσιάζει πρωτότυπες και αδημοσίευτες επιστημονικές εργασίες σε κάθε τομέα του επιστητού. Επίσης, ήταν το πρώτο Ελληνικό επιστημονικό περιοδικό που εισήλθε στην εποχή του Διαδικτύου. Σήμερα η έκδοσή του έχει ανασταλεί.

*Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΕΔΗΚ την περίοδο 1986-1989, κατά την οποία εξέδιδε την μηνιαία εφημερίδα της ΕΔΗΚ "ΚΕΝΤΡΩΕΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ", διατελώντας στενός συνεργάτης του Ιωάννη Ζίγδη.

*Διευθυντής Συντάξεως της εφημερίδας "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ" κατά την περίοδο 1993-1995, στην οποία συνέγραψε πολλά σημαντικά άρθρα.

*Από τον Νοέμβριο του 1997 έως τον Ιούνιο 2000 παρουσίαζε την πρωτοποριακή ζωντανή εκπομπή "ΑΧΙΛΛΕΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ" στον τηλεοπτικό σταθμό "Κανάλι 40", με ελεύθερη τηλεφωνική συμμετοχή και συζήτηση με το κοινό και εν συνεχεία την ίδια εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΑΤΖΙΚ ΠΕΙΡΑΙΑ μέχρι και το τέλος του 2000. Έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και συζητήσεις, κυρίως για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά και διεθνή θέματα. Είναι κύριος υποστηρικτής της επεκτάσεως των Ελληνικών χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου.

*Τακτικό Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

*Ανάμεσα στις δεκάδες πρωτότυπες φιλοσοφικές και άλλες εργασίες του που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά ή έχουν παρουσιασθεί σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

-Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

-Η ΗΔΟΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

-Η ΑΠΟΙΟΣ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΩΙΚΩΝ

-Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

-ΥΠΕΡΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΟΤΗΤΑ

-ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

-ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΗΘΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

-Η ΕΥΠΛΑΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

-ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

-ΤΑ 4 ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

-ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

-ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

-Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

*Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις τόσο για επιστημονικά όσο και για εθνικά θέματα (Κύπρο, Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Διεθνές Δίκαιο κ.ο.κ.

*Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας ΥΔΡΙΑ και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά.


Για ηλεκτρονική επικοινωνία μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην διεύθυνση: mrellos@rellos.com

© Μιχάλης Ρέλλος 1997-2010